Recept

Ugnsbakad falukorv
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär snitt i falukorven och ha senap och ost i snitten.
In i ugnen på 200 grader.
Till det kan man ha mos, pasta eller potatis.
Ca pris för 4 personer 90 kr

*************************

Köttfärssås
500g fläskfärs ca 25 kr
2 gula lökar ca 4 kr
1 bit rotselleri ca 5 kr
2 morötter ca 2 kr
½ dl tomatpure ca 1 kr om ens det.
1dl ketchup ca 2 kr (beroende på vilken man köper)
6-7 dl vatten
1 buljongtärning ca 1 kr
Lite mjöl att reda med

Gör så här:
Riv rotselleri och morot och hacka löken.
Fräs lök, rotselleri och morot. Strö på lite socker.
Lägg i färsen och stek till genomstekt, rör runt.

Slå på lite vatten sedan i med resten av ingredienserna och mer vatten. Red med mjöl och vatten, låt puttra ca 45 minuter. Kolla och rör emellan åt så det är lagom med vatten, smaka av med salt och peppar

40 kr + 5-10 kr för pasta= 45-50 kr.

************************

Korvsoppa
ca 300 gram falukorv (400 för mer korv) ca 12 kr
ca 6-7 potatisar ca 7 kr
200 gram rotselleri ca 6kr
200 gram palsternacka ca 6 kr
1 tärning grönsaksbuljong ca 1kr
Vatten
Smör att steka i

Dela alla ingredienser i lagom stora tärningar och fräs dem i lite smör. Häll på vatten, lägg i buljongtärning. Salta och peppra efter smak och koka sedan tills grönsakerna är mjuka. Servera gärna med bröd till.

Alla ingredienser 32 kr +  20 kr för gott bröd= 52 kronor.

************************

Kyckling med rostade grönsaker:
Kycklingklubbor
Potatis
Morötter
ev. palsternacka
Olja
Vitlök
Tomater

Lägg kycklingklubbor och rotfrukterna i en ugnsform. Häll över olja, lägg i vitlöksklyftor och några halverade tomater. Salta och peppra.Ställ in i mitten av  ugnen i ca 40 minuter på 190 grader.

Tomaterna ”smälter” och blir en god sås.

***********************

Superenkel fiskcurry:
Lök
Grönsaker enligt tycke (broccoli, blomkål, ärtor, morötter- bara fantasin sätter gränser!)
1 burk kokosmjölk
1 påse blandad tärnad fisk (torsk, alaska pollock osv)
Ris

Fräs lök i en djup stekpanna, tillsätt de grönsaker man tycker om (tex broccoli, blomkål, ärtor, morötter). Tillsätt salt, peppar och gul curry krydda. Häll ner en burk kokosmjölk och låt puttra en stund. Tillsätt en påse blandad tärnad fisk koka med fisk i ca 5 min.
Servera med ris.

*************************

Ugnspannkaka
5 dl vetemjöl
ca 10 dl vatten
Lite salt

Tillsätt saltet i vattnet och sedan i med mjölet, lite i taget och vispa konstant. Blanda till en jämn smet och tillsätt mer vatten om den känns för tjock. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

***********************

Nudlar med grönsaker
1 paket nudlar
Grönsaker enligt tycke (till exempel broccoli, morötter, paprika, gul lök, purjolök, squash. Färska är att föredra, men går lika bra med frysta)
Grädde

Koka upp nudlarna. Stek alla grönsaker. Salta och peppra. Häll i grädde efter behag. Blanda i nudlarna och låt det koka ihop sig en minut eller två.

**********************

Pastagryta
Pasta
Bacon
Frysta grönsaker
Grädde

Koka pasta.
Skär bacon i mindre bitar och stek, låt de rinna av på en bit hushållspapper/ i ett durkslag.
Stek frysta grönsaker och häll i grädde, låt koka ihop sig lite. Tillsätt bacon.
Häll bacon- och grönsaksblandningen över pastan. Smaka av och krydda med salt och peppar.

**********************

Morotsbröd
50g jäst
50g smör (smält)
5dl vatten
2 msk sirap
1 1/2 tsk salt
2-3 rivna morötter
7-9 dl mjöl (gärna 2 dl grahamsmjöl)

Arbeta ihop degen och tryck ut i långpanna. Låt jäsa ca 35-40 min och grädda sedan i 200 grader tills det ser klart ut. Låt svalna och skär upp i 6 st ”limpor”. Går jättebra att frysa in!

**********************

Dillkyckling
1 hel kyckling
1 paket fryst dill
1 morot (inte ett måste)
1 gullök (inte ett måste)
2 lagerblad (inte ett måste)
1 tsk citron juice
1 msk maizena
en skvätt mjölk eller grädde
salt och peppar

Koka kycklingen med moroten, löken och lagerbladen tills kycklingen ramlar från benen. (1-2 timmar) Ta upp kycklingen, sila av fonden. Rensa sedan kycklingen, koka upp fonden tillsätt dillen, citronjuicen en skvätt mjölk red sedan såsen till önskad konsistent sätt tillbaks kycklingen, salta och peppra.

Servera med ris, couscous eller pressad potatis.

**********************

Fler recept kommer fyllas på allt eftersom.

Similar Posts